sâmbătă, 18 februarie 2012

ZAHARUL ALB ESTE DAUNATOR

Renunta la zahar !
Gindeste-te la sanatatea ta si fa un efort de vointa!


Renuntarea la zahar este oarecum echivalenta cu renuntarea la un drog deoarece pentru multi oameni dulciurile nu constituie doar un desert ci sunt alimente de baza care le ofera energie si consolare in momentele grele ale vietii. Din punct de vedere medical s-a constatat ca atunci cand aceste persoane renunta la produsele cu zahar apar tulburari asemanatoare celor ivite la consumatorii de narcotice: stari de oboseala, nervozitate, dureri de cap etc. Omul este caracterizat prin vointa deci este capabil sa realizeze lucruri extraordinare.
Daca ai decis sa renunti la zahar incepe prin a reduce cantitatea de zahar si dulciuri la jumatate, apoi la un sfert si dupa 4-5 saptamini poti sa renunti definitiv sau sa consumi o prajiturica ocazional. O problema ingrijoratoare o constituie zaharul “ascuns” care este inclus in produsele pe care le cumparam din magazine(racoritoare, conserve, supe concentrate etc.) Cand am hotarit sa renunt la zahar, am constatat ca aproape toate produsele care se gasesc la magazinele alimentare contin acest ingredient si am inceput sa studiez cu atentie etichetele. Mi-am dat seama ca fiecare dintre noi consuma involuntar, in fiecare zi, cantitati imense de zahar. Conform statisticilor Uniunii Europene un adult consuma zilnic din sucuri, ciocolata, produse de patiserie, prajituri, biscuiti, sosuri, cafea sau ceai indulcit 100-200 de grame de zahar. Aceasta inseamna ca anual o persoana consuma 40-60 kg. de zahar!!!(cifrele variaza de la o tara la alta). Este o situatie ingrijoratoare care genereaza un lant intreg de boli si dezechilibre.
Aceste realitati dure ar trebui sa ne puna pe ginduri si sa ne determine sa reducem consumul de zahar si chiar sa renuntam la acest aliment care aparent ne face viata mai frumoasa dar in realitate are efecte distrugatoare.

INLOCUITORII NATURALI AI ZAHARULUI :

Citind acest articol ne putem pune pe buna dreptate intrebarea: care sunt alimentele dulci pe care le putem consuma?
    Fructele proaspete care contin o proportie ideala a diferitelor tipuri de zaharuri. Sucurile, salatele de fructe, fructele sunt o adevarata relaxare pentru organism, ducand la normalizarea glicemiei, la reglarea functiilor pancreasului, la rafinarea gustului, precum si a perceptiilor olfactive. Iarna, fructele uscate(stafidele, smochinele, curmalele, caisele deshidratate etc.) sunt un excelent inlocuitor al zaharului.
    Mierea de albine este un indulcitor ideal pentru ceaiuri, lapte si sucuri. Mierea de albine reprezinta un amestec complex de zaharuri naturale, este un aliment viu pe care organismul uman il asimileaza fara probleme. Mierea nu poate fi folosita la obtinerea unor prajituri sau a cozonacilor(aluatul indulcit cu miere nu creste) si nici a majoritatii dulciurilor traditionale care sunt preparate termic(mierea incalzita la peste 70°C isi pierde proprietatile si devine toxica).
    Zaharul brut(brun) este un alt inlocuitor al zaharului rafinat care acum se gaseste si in Romania. Este asemanator cu zaharul obisnuit dar considerabil mai inchis la culoare si cu o forma mai neregulata. Pentru prajituri, cozonaci sau alte dulciuri, zaharul brut se comporta la fel ca si cel obisnuit insa are punctul de topire mai jos, face mai putina spuma si este mult mai sanatos decat zaharul rafinat.
Zaharul brun - mai sanatos decat zaharul alb rafinat    

CONCLUZII si RECOMANDARI

Zaharul este un produs bun pentru sanatate dar numai in stare naturala !
    Renunta la zaharul alb rafinat deoarece in procesul de fabricatie sufera multe transformari si contine aditivi pentru conservare si albire
    Renunta la bauturile racoritoare si dulciurile care contin mult zahar
    Citeste cu atentie etichetele alimentelor pentru a depista zaharul “ascuns”
    Consuma 1-2 lingurite pe zi de miere alternativ cu zahar brun nerafinat si cat mai multe fructe. Zaharul pur din fructe(fructoza) este necesar si este cel mai sanatos
    Iti propun sa renunti macar pentru o perioada la zahar. Verifica in practica efectul miraculos al renuntarii la “otrava alba” si vei constata o imbunatatire spectaculoasa a starii de sanatate, vei avea mai multa energie si vitalitate !

Sursa : Articol autor Adriana Beldie
               www.slabesti-sanatos.ro

3 comentarii:

  1. Sunt fan zahar brun, de aproape un an folosesc doar acesta pt. indulcit ceaiurile, deoarece beau multe si le consider f. bune, astept sa se inventeze ceaiurile fara foc adica raw wegane si sa se mai ieftineasca zaharul asta brun, nu inteleg de ce e mai scump decat cel alb, ar trebui sa fie mai ieftin teoretic din moment ce necesita prelucrari mai putine, dar cred ca producatorii profita de slabiciunea consumatorilor si umfla pretul pe nedrept, siropul de artar care e si el recomandat e si acesta ff. scump !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fara problema, se pot face ceaiuri vegane f. simplu : se pune un vas plat de sticla, portelan sau ceramica cu apa si cu pliculete de ceai acoperite cu un capac pe calorifer si se lasa 12-24 de ore in functie de dizolvabilitatea ceaiului folosit. Metoda este incercata, verificata la ceaiuri in pliculete din fructe sau orice plante macinate marunt, apa nu va fi incalzita la mai mult de 40 grade C si deci se respecta principiul vegan, nu am testat metoda la ceaiurile varsate formate din bucati mari de fructe sau plante (deoarece acestea necesita timp mare de fierbere - min. 5 min. - la metoda traditionala de preparare, de ex. la fructele de catina, macese).
      Referitor la preturile indulcitorilor care exista pe piata, sper ca acestea sa mai scada pe masura ce vor exista mai multi producatori si importatori, iar consumatorii sa aiba posibilitatea de a alege.

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru detalii .

      Ștergere