sâmbătă, 18 februarie 2012

20 de LUCRURI IMPORTANTE

Consumati cat mai multe legume crescute la curte, si fara ingrasaminte. Aveti curaj si intrebati fara rusine pe vanzatorii de la piata, daca au adaugat ingrasaminte chimice. Le veti recunoaste adevarul, prin fastaceala si raspunsul evaziv pe care-l vor da. De asemenea, daca locuiti in orase cheie, exista magazine si aprozare bio. Faceti o simpla cautare pe Google, de “magazine bio” in Bucuresti spre exemplu, si veti fi uimiti de cate rezultate veti primi.

2. Beti 2,3 litrii de apa pura pe zi. Nu aveti o sursa curata de apa, cumparati-va un filtru care se adauga la robinetul de la bucatarie. Este mai ieftin decat sa cumparati apa imbuteliata, care nu se stie cu adevat de unde a fost luata. Apa se bea cu 30 minute inainte de masa si nu in timpul mesei.

3. Evitati mancarea reincalzita/facuta in cuptorul cu microunde, chiar daca va este comod. Aceasta cauzeaza distrugerea celulara comparata cu o bomba atomica si va ofera o mancare unde au fost distruse si ultimele vitamine, minerale ramase. Nici macar apa incalzita in microunde nu este buna, deoarece ii schimba structura moleculara. Cititi un articol referitor la asta.

4. Eliminati mancarea prajita, care scade oxigenul si creeaza un mediu prielnic pentru dezvoltarea celulelor virale si canceroase. Pentru baza de mancare, in loc sa prajiti ceapa, mai bine o caliti in apa cu ulei si eliminati toxicitatea produsa prin procesul de prajire.

5. Eliminati pe cat puteti consumul de carne si peste. Carnea de orice fel contine exces de proteine complexe care prin gatire se cuaguleaza si devin si mai greu de digerat (pe care puteti sa le preluati si din surse naturale precum sprouts), contine hormoni toxici, chimicale, si paraziti. Chiar si carnea crescuta la curte, nu tot timpul este curata si lipsita de toxicitate. Din pacate si omul de rand foloseste concentratele pentru cresterea de pui si gaini. Pestele, reprezinta o sursa concentrata de chimicale diverse, preluate din apa poluata a globului si de paraziti. In fermele de cultura, din pacate toti s-au prostit si folosesc diverse antibiotice si hormoni de crestere, si cine mai stie ce chimicale.

Se stie ca supradoza de proteine pe care ne-o luam din carne este cauza pentru multe boli, de inima, ficat, rinichi, cancer, diabet, etc. Avem nevoie numai de 45 de grame de proteine pe zi, nu mai mult — cam 2 linguri (1 lg are 25 g). Carnea sta in corpul uman pentru mai mult de 3 zile, producand un mediu deosebit de acid, prielnic bolilor de orice fel si mai ales dezvoltarii celulelor canceroase. Celulele canceroase adora proteinele animale, imprastiindu-se imediat intr-un astfel de mediu.

6. Limitati consumul de ulei si eliminati margarina pe baza de petrol, careia ii mai trebuie doar o molecula pentru a fi plastic. Optati mai degraba pentru uleiul presat la rece. Pentru salate este ideal cel de masline, samburi de struguri si in, iar cel de floarea soarelui, porumb, soia, etc pentru gatit. Uleiul bun de masline trebuie sa fie putin dulceag la gust. Cel facut din masline necoapte ne face gura punga si este rau la gust, intepator. Deci, daca va gasiti o firma buna de ulei de masline, n-o schimbati.

7. Evitati granele procesate, precum pastele si painea cu drojdie, cat si lactatele.  Acestea sunt foarte acide si predispun dezvoltarea in exces a mucusului, care este toxic pentru corp. Mucusul in exces ne face mai vulnerabili in fata bolilor,  iar un mediu acid are aceleasi urmari. Vedeti reteta delicioasa de paine din grau incoltit, fara drojdie (azime).

8. Feriti-va de alcool, tutun, cafea si alte droguri. Stiti bine deja de ce trebuie sa le evitati.

9. Micsorati consumul de sare (folositi doar sare neiodata) si optati pentru praful de frunze de telina, care contine sare naturala. Acesta poate fi facut in casa, trebuie doar frunze de telina uscate si date prin rasnita.

10. Bauturile carbogazoase, stiti deja, creaza aciditate nedorita plus ca au un continut ridicat coloranti artificiali cancerigeni.

11. 60% din dieta noastra trebuie sa contina sprouts si frunze colorate intens, cat de multe sub diverse forme, salate/ smoothies sau suc.  Aici gasiti retete pentru suc verde cat si pentru sprouts buni pentru salate si sandwich-uri. Acestea chiar daca suna foarte ierbivor, sunt singura noastra sansa pentru a avea o sanatate de invidiat si o viata lunga, fara durere. Din nou, n-o spun eu, ci cercetarile stiintifice.

12. 1-2 litri de suc de legume sau smoothie verde zilnic, care de multe ori prin satietatea lui, va vor determina sa sariti peste mese.

13. 15% trebuie sa constituie vegetale de diverse culori.

14. 20% mancare gatita, in mare parte doar legume fierte in apa, la aburi, supe usoare de legume, legume la cuptor in vase de ceramica sau lut. Folositi slow cooker-ul, care poate gati mancarea la temperatura mica dar pe o perioada mai lunga. Calitatea/ gustul hranei va fi total diferita, si in felul acesta reusiti sa pastrati o parte din vitamine si minera. La

15. Limitati consumul de fructe de la 15% si pana la 5% pe zi, adica una sau doua fructe pe zi. Zaharul se spune ca hraneste orice boala si o inrautateste prin micsorarea oxigenului din corp. Suna straniu, mai ales pentru felul in care am fost educati ca fructele au vitamine in plus, dar de fapt prin continutul lor mare de zahar mai rau ne fac decat bine. Toate fructele consumate trebuie sa fie coapte natural, nu culese verzi si apoi parguite artificial in containere, asa cum obisnuiesc marii distribuitori sa faca. Acestea se mananca cu 30 de minute inainte de masa, deoarece se digera primele. Vedeti aici din ce motiv.

16. Tot ce intra in categoria seminte (cereale, nuci, toate din familia fasolei), trebuie pus la incoltit si apoi mancat in stare cruda sau dupa preferinta.

17. Pentru o buna doza de energie, consumati zilnic germeni si vlastari. Cele mai bune surse de energie sunt germenii alcalini, deoarece corpul nostru tinde sa fie acidic si orice sursa alcalina este extrem de binevenita, pentru echilibru. Acestea sunt: quinoa, hrisca, ovazul, arpacasul, meiul, amaranth-ul, kamutul. Cele mai bune legume pentru energie sunt nautul incoltit si mazarea incoltita.

18. Consumati o mana de nuci de orice fel, seminte floarea soarelui sau de dovleac. Toate trebuie consumate in stare cruda deoarece sunt considerate cele mai bogate surse de acizi grasi si amino-acizi.

19. Mancati intotdeauna fara stres, intr-un mediu placut si relaxat.

20. Bucurati-va de natura, aer liber, respirati adanc de cel putin 60 de ori pe zi. Oamenii adulti nu au suficiente rezerve de oxigen in corp, de aceea ne imbolnavim usor. Va rog, respirati adanc ori de cate ori va aduceti aminte!

O sa va intrebati de ce se pune asa mare baza pe inmuiere si incoltire. Prin aceste doua etape se produc reactii chimice ce activeaza enzimele gata sa ne protejeze de boli, pregatesc prin pre-digerare pentru noi totul, adica rup structura nutritionala complexa formata din proteine, grasimi si carbohidrati, treaba pe care stomacul nostru drag, se chinuie de fiecare data s-o faca, si se inlatura totodata substantele toxice ramase in seminte si nuci.

Sursa : publicatii de specialitate din domeniul nutritional

2 comentarii:

  1. Asta cu mancarile prajite e intr-adevar tare, am mai auzit ideea, se pare ca e valabila si se raspandeste tot mai mult, imi place si ideea cu legumele pentru energie, nautul si mazarea, se vede ca nutritionistii lui ceasca inainte de '89 stiau si ei ceva despre sanatate caci ne dadeau din plin din acestea, desi noua nu ne placea deloc si ne revoltam la atatea legume si verdeturi, toata lumea vroia numai carne atunci...

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun articolul, imi place, e foarte documentat si la obiect.

    RăspundețiȘtergere